Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Οι εντολές του Θεού


     «Ο Θεός Λόγος του Θεού και Πατέρα υπάρχει μυστικά σε κάθε μία από τις εντολές του. Κι ο Θεός Πατέρας βρίσκεται ολόκληρος αχώριστος σε όλο τον οικείο του Λόγο κατά φύση. Όποιος λοιπόν δέχεται μια θεία εντολή και την πράττει, δέχεται το Λόγο του Θεού που υπάρχει σ' αυτήν.

     Κι όποιος δέχτηκε το Λόγο δια μέσου των εντολών, δέχτηκε μαζί δια μέσου του τον Πατέρα που βρίσκεται κατά φύση μέσα σ'αυτόν και μαζί δέχτηκε το Πνεύμα που είναι μέσα στο Λόγο κατά φύση.

     Γιατί μας λέει· «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὁ λαμβάνων ἐάν τινα πέμψω, ἐμὲ λαμβάνει, ὁ δὲ ἐμὲ λαμβάνων λαμβάνει τὸν πέμψαντά με»(Ίω.13.20). Όποιος λοιπόν δέχτηκε εντολή και την έπραξε, δέχτηκε κι έχει μέσα του μυστικά την Αγία Τριάδα».


Φιλοκαλία, ΕΠΕ, Τόμος 14
Μάξιμος ο Ομολογητής

5 σχόλια:

  1. Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εισαι συγουρος που μηλας για Εντολες του Θοεου. Δεν ειδα ουτε μια απο αυτες, για πιες εντολες μιλας;
    ΓΡΑΦΕΙΣ Γιατί μας λέει · «ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὁ λαμβάνων ἐάν τινα πέμψω, ἐμὲ λαμβάνει, ὁ δὲ ἐμὲ λαμβάνων λαμβάνει τὸν πέμψαντά με»(Ίω.13.20). Όποιος λοιπόν δέχτηκε εντολή και την έπραξε, δέχτηκε κι έχει μέσα του μυστικά την Αγία Τριάδα
    ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΜΩΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε,

    Διαβάζοντας την Αγία Γραφή θα συναντήσεις πολλές εντολές να γράφονται. Οι εντολές δεν περιορίζονται μόνο σε κείμενα της Π.Δ. και συγκεκριμενα στο Μωϋσή (που επικαλείσαι). Εκτός αν μελετάς ΜΟΝΟ την Πεντατευχο και τίποτε άλλο.

    Επίσης, καλό θα είναι, για λόγους ηθικής εντιμότητας να αναφέρεις και ΠΟΙΟΣ είσαι...

    Υ.Γ. Για να είμαι ειλικρινής, δεν απορώ που ΑΔΥΝΑΤΕΙΣ να προσεγγίσεις τον λόγο του αγίου Μάξιμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Κύριος έχει ερμηνεύσει τον δεκάλογο. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς έχει ερμηνεύσει με την σειρά του τις εντολές του Δεκάλογου στο φως της Καινής Διαθήκης. Αυτά για τον αγαπητό ''Ανώνυμο''.

    Φίλε ''Μονοπάτια που διασταυρώνονται'', ούτε οι καθηγητές δεν μπορούν να διεισδύσουν στο πνεύμα των Πατέρων που μελετάνε τα έργα τους χρόνια και χρόνια. Πόσο μάλλον εμείς που δεν είμαστε τίποτα. Άλλωστε, αυτοί έγραφαν καθώς ήταν προχωρημένοι στα πνευματικά. Ήταν στην πορεία του φωτισμού. Εμείς ακόμα καλά καλά παλεύουμε με τα πάθη μας (ή μάλλον μας παλεύουν). Που να φτάσει η παχιά μας διάνοια την άνωθεν σοφία...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή