Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Πηγές πνευματικές οι τάφοι των Μαρτύρων-Ιωάννης Χρυσόστομος

Περί του ότι μας γίνονται πρόξενα μεγάλης ωφελείας τα λείψανα των αγίων μαρτύρων
(Απόσπασμα)


«Δείχνοντας ο φιλάνθρωπος Θεός μεγάλη και διάφορη την πρόνοια του...μας χάρισε και τα λέιψανα των αγίων μαρτύρων, και αφού έλαβε αυτός τις ψυχές αυτών, γιατί λέγει, «οι ψυχές των αγίων βρίσκονται στα χέρια του Θεού» (Σοφ.Σολ.3.1) , άφησε με μας μεγάλη παρηγοριά και ενίσχυση τα σώματα αυτών. [...] Όταν λοιπόν, αγαπητέ, ερχόμενος εδώ σκεφθείς ότι όλο αυτό το πλήθος τρέχει εδώ με τόσο προθυμία για ν'ασπασθεί τη σκόνη των μαρτύρων και να καρπωθεί την ευλογία απ'αυτούς, πώς δεν θα ανυψωθείς πνευματικά στη συνέχεια και δεν θα προσπαθήσεις να δείξεις τον ίδιο ζήλο με τον μάρτυρα, ώστε και συ ο ίδιος να αξιωθείς τις ίδιες αμοιβές; Γιατί σκέψου, αν απολαμβάνουν εδώ τόση τιμή από εμάς τους συνδούλους τους, πόση και τι λογής παρρησία θ'απολαύσουν από τον Κύριο κατά τη φοβερή εκείνη ημέρα, κατά την οποία θα λάμπουν λαμπρότερα από τις ακτίνες του ήλιου; γιατί λέγει, «τότε οι δίκαιοι θα λάμψουν σαν τον ήλιο».

Γνωρίζοντας λοιπόν το μέγεθος της παρρησίας αυτών, ας καταφεύγομε πάντοτε πρός αυτούς και ας παίρνομε τη βοήθεια απ'αυτούς. Γιατί, αν άνθρωποι, που έχουν παρρησία προς τον επίγειο βασιλιά, μπορούν να προσφέρουν πολλή και μεγάλη ωφέλεια σ'εκείνους που καταφεύγουν σ'αυτούς, πολύ περισσότερο αυτοί οι άγιοι, που απέκτησαν την παρρησία πρός τον βασιλιά των ουρανών με τα παθήματα τους, θα μας ωφελήσουν τα μέγιστα, αρκεί μόνο να προσφέρομε εκείνο που εξαρτάται απο μας· γιατί τότε προ πάντων θα μπορέσει να μας ωφελήσει η προστασία εκ μέρους αυτών, αν δεν δείχνουμε αδιαφορία αλλά φροντίζουμε και οι ίδιοι με την διαρκή προσπάθεια και την προσεκτική ζωή μας ν'αποσπάσουμε για μας τη φιλανθρωπία του Κυρίου. 

Ας καταφεύγουμε λοιπόν συνέχεια προς αυτούς σαν προς γιατρούς πνευματικούς. Γιατί γι'αυτό ο αγαθός Κύριος μας άφησε τα σώματα τους, ώστε, ερχόμενοι εδώ και ασπαζόμενοι αυτά με τη διάθεση της ψυχής, να λαμβάνουμε μέγιστη θεραπεία και των ψυχικών και των σωματικών ασθενειών μας. Πραγματικά αν ερχόμαστε εδώ με πίστη, είτε έχουμε πάθος ψυχικό είτε σωματικό, θα επιστρέψουμε αφού λάβομε την κατάλληλη θεραπεία. [...]

Είδες δύναμη γιατρών; είδες γεναιοδωρία; είδες τέχνη που δεν νικιέται από ασθένειες; Γιατί στη περίπτωση των σωματικών παθών πολλές φορές νίκησε την τέχνη του γιατρού η δυσκολία της νόσου. Εδώ όμως δεν είναι δυνατό να σκεφθεί ποτέ κανείς κάτι τέτοιο, αλλά, αν ερχόμαστε εδώ με πίστη, αμέσως καρπούμαστε την ωφέλεια. Και μην απορήσεις, αγαπητέ· γιατί ο φιλάνθρωπος Κύριος, επειδή υπέμειναν όλα γι'αυτόν και για την πίστη τους πρός αυτόν και αντιστάθηκαν πρός την αμαρτία, ώστε και το αίμα τους να χύσουν, θέλοντας και γι'αυτό να τους καταστήσει λαμπρότερους και ν'αυξήσει περισσότερο τη δόξα τους και σ'αυτή την πρόσκαιρη ζωή, προς τιμή αυτών παρέχει πλούσιες τις δωρεές του σ'εκείνους που προσέρχονται σ'αυτούς με πίστη.

Και ότι δεν είναι μόνο λόγια τα λεγόμενα σου, αλλά το επιβεβαιώνει αυτό και η ίδια η πείρα των πραγμάτων, γνωρίζω πολύ καλά ότι και σεις θα το πείτε και θα το επιβεβαιώσετε. Γιατί ποια γυναίκα που βρισκόταν ο άνδρας της στην ξενιτειά και υπόφερε για το χωρισμό της απ'αυτόν, δεν επανέφερε αυτόν σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο από τη μακρινή αποδημία ερχόμενη εδώ και απευθύνοντας μέσω των αγίων την παράκληση της πρός τον Κύριο των όλων; και άλλη πάλι βλέποντας το παιδί της να πολιορκείται από φοβερή αρρώστια και νιώθοντας να σπαράσσονται, όπως θα λέγαμε, και να ξεσχίζονται τα σπλάχνα της, δεν απεμάκρυνε αμέσως την αρρώστια και έγινε αιτία να επανεύρει ο άρρωστος την υγεία του, αφού ήρθε εδώ, έχυσε θερμα δάκρυα και παρακάλεσε τους αγίους αυτούς, εννοώ τους στεφανορημένους του Χριστού, να παρακαλέσουν αυτόν γι'αυτήν;

Πολλοί πάλι που βρέθηκαν σε δύσκολες περιστάσεις, βλέποντας να κρέμονται από πάνω τους φοβεροί κίνδυνοι, αφού ήρθαν εδώ και απηύθυναν εκτενή προσευχή, διέφυγαν τη δοκιμασία όλων εκείνων των δεινών. Και γιατί ομιλώ για σωματικά νοσήματα και περιστάσεις πραγμάτων; Πολλοί που τυραννούνταν από τον ίδιο το διάβολο και πολιορκούνταν από ψυχικά πάθη, αφού προσήλθαν προς τους πνευματικούς αυτούς γιατρούς και έφεραν στη μνήμη τους τα αμαρτήματα τους και απογύμνωσαν, όπως θα λέγαμε, με τα λόγια τα έλκη τους, τόση ανακούφιση δέχθηκαν από εδώ, ώστε να αισθανθούν αυτήν αμέσως, να γίνει ελαφρότερη η συνείδηση τους, και να επιστρέψουν στο σπίτι τους με μεγάλη βεβαιότητα γι'αυτό.

Γιατί ο Κύριος μας χάρισε τους τάφους των αγίων σαν ακριβώς πνευματικές πηγές, που έχουν τη δύναμη να μας παρέχουν πλούσια τα νάματα τους. Και όπως ακριβώς οι πηγές των υδάτων βρίσκονται στη διάθεση όλων εκείνων που θέλουν να λάβουν το νερό απ'αυτές, και φεύγει ο καθένας αφού λάβει το νερό που μπορεί να χωρέσει το δοχείο του, το ίδιο πράγμα μπορεί κανείς να δει να συμβαίνει και στις πηγές αυτές τις πνευματικές. Γιατί κι αυτές οι πηγές βρίσκονται στη διάθεση όλων και δεν υπάρχει εδώ καμιά διαφορά προσώπων, αλλά είτε είναι κανείς πλούσιος είτε φτωχός είτε δούλος είτε ελεύθερος είτε άνδρας είτε γυναίκα, τόση είναι η ποσότητα των Θείων ναμάτων που δέχεται, όσο φροντίσει να είναι το μέγεθος της προθυμίας που προσφέρει. [...]


Γιατί και οι άγιοι αυτοί μάρτυρες, επειδή σκέφθηκαν τα ουράνια και αφού περιφρόνησαν τα επίγεια ζήτησαν εκείνα, γι'αυτό και εκείνα επέτυχαν με αφθονία και καθημερινά απολαμβάνουν τιμές εδώ, αν και δεν χρειάζονται αυτές γιατί τις περιφρόνησαν μιά για πάντα, αλλά όμως για τη δική μας ωφέλεια δέχονται την εκ μέρους μας τιμή, αν και δεν την χρειάζονται, για να μπορέσουμε εμείς να καρπωθούμε την ευλογία τους».

Ι.Χρυσόστομος, ΕΠΕ 30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου